[O1] VAG błędy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ad225
    Drive
    • 2010
    • 79

[O1] VAG błędy

Naukowcy z WAT-u opracowali podobne urządzenie, działające na zasadzie bramki laserowej. Poniżej wypowiedz jednego z naukowców :

Jak dodał, zasada działania obu urządzeń jest podobna, oba analizują zmiany, jakie wywołało w wiązce lasera przejście przez powietrze, zawierające opary alkoholu. Jednak polski "alkolaser", czy raczej "alkoradar", dokonujący pomiaru przez boczne szyby samochodu byłby skuteczniejszy, niż rosyjska "suszarka" używana do pomiarów przez szybę przednią. Przy czym prędkość samochodu mijającego bramkę nie ma znaczenia.

"Impuls laserowy przemieszcza się z jednej strony ulicy na drugą z prędkością światła. W porównaniu z tym, samochód jadący z prędkością 150 km na godzinę praktycznie stoi. Żaden pijany kierowca się nie prześliźnie" - podkreślił Kubicki.

Zastrzegł jednak, że patrol policji i tak będzie musiał sprawdzić każdy namierzony przez "alkoradar" samochód, bo opary mogą pochodzić z oddechu pijanego pasażera lub np. z alkoholu rozlanego w aucie. "Urządzenie wskazuje jedynie podejrzane pojazdy. Ale to i tak byłoby skuteczniejsze niż wyrywkowa kontrola" - zaznaczył wynalazca.
  • ahmed799
    RS
    • 2009
    • 6871
    • Ford

[O1] VAG błędy

Jakiś czas temu dzięki swojej uprzejmości alfee zrobil mi odczyt błędów w moim szkodniku. Wyświetliło takie coś

Address 01 -------------------------------------------------------
    Controller: 06A 906 018 FH
    Component: 2.0l R4/2V MOTR HS V03
    Coding: 00011
    Shop #: WSC 39853
    1 Fault Found:
    16556 - Fuel Trim: System Too Rich: Bank 1
    P0172 - 35-10 - - - Intermittent
    Readiness: 0000 0000

Address 17 -------------------------------------------------------
    Controller: 1U1 919 034 B
    Component: A4-KOMBIINSTR. VDO V01
    Coding: 00142
    Shop #: WSC 71854
    IMMO-IDENTNR: SKZ7Z0X0319255
    No fault code found.

Szukam od jakiegoś czasu co to jest ale nie moge się doszukać. Jeżeli można proszę o pomoc.

филип
    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Może być przepływka ( chyba jest u Ciebie ), sonda lambda, może tez łapać lewe powietrze ( przepustnica, wężyki itd ).

A coś z silnikiem się dzieje, czy tylko wywala błąd a wszystko śmiga OK?
      Jak ze spalaniem ( czy nie wzrosło ) no i czy jest LPG?
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• ahmed799
        RS
        • 2009
        • 6871
        • Ford

kowal 2002, mam instalacje LPG, a takze problem z uruchomieniem silnika jak jest zimny (jak jest cieply smiga jak nowy), po uruchominiu gasnie albo szarpie i plywaja obroty. Za drugim trzecim zakreceniem juz dziala normalnie, a i jeszcze czasami jak uruchomi starsznie muli wciskam gaz w podloge a on nie jedzie :cry:

филип

Komentarz

• B_KRK
          Drive
          • 2009
          • 73

Nie będę zakładał nowego tematu, podpinam się więc pod ten..
          Po podłączeniu pod vaga wykryło błędy o następujących nr (mam tylko numery zapisane w tel - cały plik w domu)
          17705,
          18010,
          16684,
          16685,
          00562

Może ktoś coś pomóc?
          Kilka rozszyfrowałem i chyba coś jest z napięciem czy ładowaniem z tego co pamiętam, ale mógłby pomóc ktoś bardziej zorientowany
          Pozdrawiam
          bottomless red piggybank

Komentarz

• piotrcox
            Classic
            • 2009
            • 12

Zamieszczone przez B_KRK
            Nie będę zakładał nowego tematu, podpinam się więc pod ten..
            Po podłączeniu pod vaga wykryło błędy o następujących nr (mam tylko numery zapisane w tel - cały plik w domu)
            17705,
            18010,
            16684,
            16685,
            00562

Może ktoś coś pomóc?
            Kilka rozszyfrowałem i chyba coś jest z napięciem czy ładowaniem z tego co pamiętam, ale mógłby pomóc ktoś bardziej zorientowany
            Pozdrawiam
            17705 spadek ciśnienia pomiędzy turbo a przepustnicą - do sprawdzenia wszystkie rurki podciśnieniowe oraz odpowietrzenie skrzyni korbowej, pod względem nieszczelności oraz zawór upustowy i sterowanie nim.

16685 rozpoznane nieregularne cykle spalania chyba na 1 cylindrze
            16684 ogólnie rozpoznano nieregularne cykle spalania dotyczy 16685 sprawdzić cewkę na 1 cylindrze

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Zamieszczone przez ahmed799
              kowal 2002, mam instalacje LPG, a takze problem z uruchomieniem silnika jak jest zimny (jak jest cieply smiga jak nowy), po uruchominiu gasnie albo szarpie i plywaja obroty. Za drugim trzecim zakreceniem juz dziala normalnie, a i jeszcze czasami jak uruchomi starsznie muli wciskam gaz w podloge a on nie jedzie :cry:
              Na początek sprawdziłbym jak wygląda sygnał z sond lambda ( w AQY są chyba dwie przed i po katalizatorze ) szczególnie tej przed katalizatorem. Jeśli masz LPG to prawdopodobnie, "gazownicy" dłubali coś przy sondzie ( może wpięty jest jakiś emulator ); warto więc sprawdzić czy połączenia i ewentualne "wcinki" w przewody są odpowiednio wykonane i zaizolowane. Możesz tez sprawdzić czy czujnik temperatury pokazuje prawdziwe wartości.

Komentarz

• pablo_doctor
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 791

zle zaprogramowana instalaja LPG / mialem to samo na tym samym silniku co Ty /AQY/
                problem polegal na tym ze serwisy lpg programowaly mape gazowa na postoju a po tej opracji nie bylo madrego zeby zrobic korekte czasow wtryskiwaczy.
                wiec jesli cala instalacja jest zrobiona O.K. i wszystkie jej komponenty sa dobrane prawidlowo to na bank potrzeba poprawnego programowania map. -zakladam ze masz sekwencyjna instalacje.
                Co do odpalania moze byc np czujnik temp. wody , vag nie zawsze pokazuje jego blad. Sprawdz bloki pomiarowe w zakladce silnik a potem w zegarach obie wartosci powinny byc takie same lub zblizone.

P.s. u mnie jeszcze pojawial sie blad lambdy ...
                pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• ahmed799
                  RS
                  • 2009
                  • 6871
                  • Ford

Czujnik temperatury odpada bo mam wymieniony. Wczoraj zauważyłem też, że minimalnie pływają obroty i w rownych odstępach szarpie silnikiem, i jeszcze obroty są około 750. Czy nie są za niskie??

филип

Komentarz

• pablo_doctor
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 791

za niskie - falowanie zazwyczaj oznacza czyszczenie przeustnicy.
                    rozumiem ze tfekt jest na obu rodzajach paliwa.
                    pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• ahmed799
                      RS
                      • 2009
                      • 6871
                      • Ford

pablo_doctor, dokładnie na LPG i Pb tak samo

филип

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

pablo_doctor, dokładnie na LPG i Pb tak samo
                        To jak będziesz czyścił przepustnicę to zmień koniecznie uszczelkę pod nią ( kilka zł w ASO ). Czasami pojawiają się na niej pęknięcia i silnik dostaje lewe powietrze.

Komentarz

• ahmed799
                          RS
                          • 2009
                          • 6871
                          • Ford

kowal 2002, oki wyczyszcze i napisze jakie efekty

[ Dodano: Czw 13 Maj, 10 18:12 ]
                          B_KRK, znalazłem liste wszystkich kodów :wink:
                          Twoje pozostałe błedy to
                          18010 - Sterownik ECM - niskie napięcie zasilania z akumulatora (terminal 30)
                          00562 - Czujnik temperatury i poziomu oleju G266

филип

Komentarz

• bodo87
                            Classic
                            • 2010
                            • 38

mam instalacje LPG, a takze problem z uruchomieniem silnika jak jest zimny (jak jest cieply smiga jak nowy), po uruchominiu gasnie albo szarpie i plywaja obroty. Za drugim trzecim zakreceniem juz dziala normalnie, a i jeszcze czasami jak uruchomi starsznie muli wciskam gaz w podloge a on nie jedzie
                            może być że przepuszcza ci wtryskiwacz gazowy i po dłuższym postoju zbiera się gaz w kolektorze, spróbuj przed zgaszeniem auto przełączyć na benzynę niech troche pochodzi na benzynie i zobacz jak pozniej odpali po dluzszym postoju.

16556 - Fuel Trim: System Too Rich: Bank 1
                            P0172 - 35-10 - - - Intermittent
                            a tym bledem bym się zbytnio nie przejmował lepiej jak za bogato niż ubogo, poza tym jest on sporadyczny, napewno by się przydalo dostroić instalkę najlepiej zaproponuj swojemu gazownikowi żeby wyregulował Ci instalkę pod vagiem tzn w czasie jazdy regulował lpg pod korekty z vaga, u mnie zawsze tak robi już w drugim aucie i nie mam problemów
                            VAG DIAGNOSTYKA TORUŃ OKOLICE!!!

ALARMY CENTRALNE ZAMKI MONTAŻ!!!

Komentarz

• ahmed799
                              RS
                              • 2009
                              • 6871
                              • Ford

bodo87, jak masz jakiegos sprawdzonego gazownika moze bym jakos wpadl kiedys do toronto i podjechalibysmy do niego??

филип

Komentarz

• B_KRK
                                Drive
                                • 2009
                                • 73

kowal 2002, oki wyczyszcze i napisze jakie efekty

[ Dodano: Czw 13 Maj, 10 18:12 ]
                                B_KRK, znalazłem liste wszystkich kodów :wink:
                                Twoje pozostałe błedy to
                                18010 - Sterownik ECM - niskie napięcie zasilania z akumulatora (terminal 30)
                                00562 - Czujnik temperatury i poziomu oleju G266
                                Zmiana oleju powinna wystarczyć chyba?
                                bottomless red piggybank

Komentarz

Pracuję...